هر کسب و کاری که محصولات و خدمات خاصی را ارائه میدهد، برای فروش بیشتر باید به فکر گسترش بسترهای فروش و بهینهسازی روشهای فروش خود باشد. اگر یک شرکت تولید پوشاک ایرانی با چندین کارگاه تولیدی، فقط یک فروشگاه حضوری در یکی از خیابانهای شهر اصفهان داشته باشد، از ظرفیت فروش خود به اندازه کافی استفاده نمیکند و به بیان عامیانه تر «کاسب نیست»
اما همین برند لباس، با ایجاد شعبه در خیابانها و شهرهای دیگر، و حتی قدرتمندتر از آن، با ورود به حوزه اینترنت، میتواند خریداران بسیار بیشتری پیدا کند و حجم فروش خود را افزایش دهد.
در بستر اینترنت هم اگر این برند لباس، سایت شخصی خود را داشته باشد (سایتی با سئوی عالی)، حجم زیادی مشتری پیدا میکند اما با ورود به پلتفرمهای فروش، شعبههای اینترنتی فروشگاه خود را گسترش داده و حجم فروش خود را چندین برابر میکند.
پلتفرم فروش چیست؟
پلتفرمهای فروش، وبسایتها و اپلیکیشنهایی هستند که ارتباط بین فروشندگان و خریداران را تسهیل کنند. یک پلتفرم فروش با طراحی خاص و امکاناتی که دارد، خرید را برای مشتری آسانتر و لذتبخش تر میکند. به تدریج اعتماد مشتریان به پلتفرم ها بیشتر میشود و این اعتماد به سطحی میرسد که گاه مشتریان به جای اعتماد به سایت اصلی فروشگاهها، از پلتفرمهای فروش خرید میکنند.
پلتفرمهای فروش برای پذیرش محصولات، هر کدام محدودیتها و چارچوبهای خودشان را دارند. بعضی پلتفرمها فقط کالاهای نو را قبول میکنند اما در برخی دیگر میشود کالاهای دست دوم را هم به فروش رساند. برخی از این پلتفرمها مخصوص کالاهای خاصی مثل قطعات خودرو، عسل یا هرچیز دیگر هستند و برخی همه نوع محصولی را در دسته بندی خود جای داده اند.
مولفههای زیادی باعث تفاوت پلتفرمهای فروش میشود اما نکتهای که اهمیت دارد، پیدا کردن بهترین پلتفرمهای فروش برای خدمات یک کسب و کار و تمرکز روی آنهاست.
مزایای فعالیت در پلتفرمهای فروش
اگر قرار بود این پلتفرمها امکانات و مزایای مشابهی داشته باشند که خب اولین پلتفرم، برنده بازی بود و بقیه بدون کمترین مخاطبی، از دور بازی خارج میشدند. در حالی که میبینیم چنین نیست و چندین پلتفرم قدرتمند یکی پس از دیگری پدید آمدند و پا به پای هم بازار فروش اینترنتی کشورمان را به پیش میبرند.
در این قسمت از مقاله، قصد داریم به بررسی مزایای فعالیت در پلتفرمهای فروش بپردازیم. هر کدام از این پلتفرمها، شاید برخی از این مزایا را برای شما به ارمغان بیاورد و برخی را خیر.
1- بالا آمدن محصولات در گزینه های اول گوگل
داشتن سایت شخصی از ضروری ترین تصمیمهای بسیاری از کسب و کارهاست. آنها نیاز به یک فضای اختصاصی دارند تا به هر شیوه که دوست دارند، با هر ظاهر و گرافیکی که از نظر خودشان زیباست و با ادبیات اختصاصی خودشان، محصولات، خدمات و برند خود را معرفی کنند.
اما این به معنای عدم نیاز به فعالیت در فضاهای مشترکی مثل پلتفرمهای فروش نیست. فرض کنید محصول شما، یک کرم مرطوب کننده خارجی باشد. شما هرچقدر هم روی سئوی سایت خودتان کار کنید، وقتی کسی اسم این کرم را سرچ میکند، بدون شک دیجی کالا و ترب اولین لینکهای نتایج گوگل هستند. حتی اگر سایت شما از آنها بالاتر باشد، مردم به این پلتفرمهایی که همواره جزو لینکهای اول تمام محصولات دیده میشوند، زودتر اعتماد میکنند تا سایت شما.
پس جدای از فعالیت در سایت خودتان، حتما باید محصولاتتان در این پلتفرمها ثبت شوند تا محصولاتتان همواره جزو اولین لینکهای گوگل باشند.
2- استفاده از امکانات پلتفرمها
هر پلتفرم فروش، علاوه بر یافتن مشتری، امکانات دیگری را نیز برای فروشندگان به ارمغان میآورد. امکانات مازادی که برخی از آنها در تمام آنها مشابه و برخی برای هر پلتفرم متفاوت است.
یکی از امکانات فوقالعاده این پلتفرمها، جستجوی پیشرفتهای است که در آنها وجود دارد. این جستجو قابلیت بسیار مفیدی است برای سرعت بخشیدن به انتخاب مشتری. تمام محصولات در دستهبندی های بسیار دقیقی جای گرفتهاند که مشتری را دقیقا به چیزی که میخواهد برساند.
اما هر پلتفرم، برای خودش امکانات اختصاصی خود را نیز میسازد.
مثلا دیجی کالا در تمامی استانهای ایران، انبارهای اختصاصی دارد. ارسال محصولات به مشتری هم توسط خود مجموعه دیجی کالا انجام میشود (مگر در صورتی که خود فروشنده بعد از مدتی تصمیم بگیرد، بار امور ارسال بار، بر دوش خودش باشد).
مثال دیگر، پلتفرم ترب است. پلتفرمی که هرچند سازوکارش این است که مشتری را به سایت فروشنده بفرستد اما دست رد به سینه فروشندهای که سایت ندارد نمیزند و با یک هزینه پایین، یک سایت ابتدایی برای او راهاندازی میکند. یا پلتفرم باسلام، برای فروشندههای تازهکار چند جلسه آموزش فروش و مشاوره رایگان میگذارد.
3- هر خیابان یک شعبه
مثال اول مقاله را به خاطر دارید؟ این که هر برند برای فروش بیشتر، باید بیشتر در دسترس باشد. مشتریها در هر کجای فضای واقعی و فضای دیجیتال باید با آن برند مواجه شوند تا اشتیاق به خرید پیدا کنند.
پلتفرمهای فروش برتر، مثل مجتمعهای تجاری در فضای اینترنت هستند که شما میتوانید یک مغازه در آنجا اجاره کنید (البته به صورت رایگان). قطعا وقتی یک تولیدکننده لباس، در تمام مجتمعهای تجاری مهم شعبه داشته باشد، فروش بسیار بالاتری نسبت به وضعیتی دارد که فقط در فروشگاه مرکزی خود بفروشد.
پلتفرمهای فروش کوچکتر هم مثل بازارچههای کوچکی هستند که بدون هزینه میتوانید در آنها نیز غرفه بسازید و فعالیت کنید. قطعا آن بازارچه هم در فضای گسترده اینترنت، عابران و مراجعان خودش را دارد. تعداد کم آنها مهم نیست، مهم این است که هرجایی که شخصی برای خرید حضور داشته باشد، غرفه شما سراپا آماده به فروش باشد.
4- یافتن جامعه هدف
پیش از این، در مورد قابلیت قدرت دسته بندی و جستجوی محصولات در پلتفرمهای فروش، صحبت کردیم. مشتری قبل از ورود به اینترنت، تصمیم خود برای خرید کفش ورزشی دخترانه را گرفته. وقتی او اینترنت را روشن میکند، تا یک دقیقه بعد، صفحه کفشهای دیجی کالا، ترب یا هر پلتفرم دیگر را اسکرول میکند تا کفش مورد نظر خود را پیدا کند. در حقیقت در پلتفرم فروش، شما با سرعت خیلی زیاد، کسانی را پیدا میکنید که به کالای شما نیاز دارند.
حتی برخی پلتفرمها برای دسته بندی خاصی ساخته شدهاند؛ مانند پلتفرمهای فروش قطعات خودرو، پلتفرمهای عسل و...
چند نمونه از پلتفرمهای فروش
هر کسب و کار بسته به نوع محصول یا خدماتی که برای فروش دارد، باید تصمیم بگیرد روی کدام پلتفرمهای فروش تمرکز کند. اما گروهی مثل مجموعه شهر هوشمند که وظیفه مدیریت پلتفرم های فروش را بر عهده میگیرد، باید مسیر فعالیت در این پلتفرمها برای هر کسب و کار را طوری مشخص کند تا بیشترین بازدهی را در کمترین زمان به دست آورد.
در ادامه با چند مورد از مهمترین پلتفرمهای فروش در ایران آشنا میشویم.
1- دیجی کالا
دیجی کالا قدرتمندترین پلتفرم فروشگاهی ایران است. پلتفرمی که هم در بستر وب حضور دارد و هم اپلیکیشن موبایل. همه ما افرادی که ابزارهای اینترنتی جزو ضروری ترین استفادههای زندگی ما شده، حداقل یک بار از دیجی کالا خرید کرده ایم.
دیجی کالا تا کنون فرصت ایجاد بیش از ۲۰۰,۰۰۰ غرفه را برای فروشندگان فراهم کرده است. سایتی که با بیش از ۷,۵۰۰,۰۰۰ تنوع کالایی، از شیر مرغ تا جان آدمیزاد (!) در آن پیدا میشود.
فروشندگان بعد از تکمیل فرم، ارسال مدارک و عقد قرارداد اینترنتی میتوانند محصولات خود را در آن بارگذاری کنند. البته نحوه ثبت محصولات در دیجی کالا چارچوب ها و حساسیّتهای خاص خودش را دارد. حساسیتهایی که باعث شده تا روز به روز اعتماد مشتریان به این فروشگاه بیشتر شود. اما با وجود تمام پیچیدگیها و حساسیّتها، هر فروشگاه با ارائه اطلاعات لازم میتواند کالاهای خود را در این پلتفرم ثبت کند.
شرکت دیجی کالا، امور انبارداری و ارسال محصولات را هم بر عهده میگیرد. انبارهایی در سراسر کشور که همه روزه برای دریافت کالاهای فروشندگان آماده هستند و در نهایت بارها را طبق آدرس ثبت شده، از همان انبار به مشتری ارسال میکنند.
2- ترب
عادت جدیدی که میان ما ایرانی ها باب شده، این است که حتی اگر در حال خرید حضوری یک کالا در یک فروشگاه هستیم، یک بار نام آن را در ترب جستجو میکنیم.
ترب یک موتور جستجوی خرید است که که در سال ۱۳۹۳ توسط گروهی از دانشجویان دانشگاه شریف تأسیس شد. ترب یکی از پلتفرمهای فروش اینترنتی است که خریدار را به فروشنده میرساند؛ خریدار کسی است که محصول را توی گوگل یا داخل ترب جستجو میکند و فروشنده، سایت های فروشگاهی است.
برای مثال وقتی یک کاربر، دنبال موبایل شیائومی note ۱1 میگردد، سایت ترب مجموعه متعددی از سایتهای مختلفی که این محصول را دارند (که دیجی کالا هم جزو آنهاست)، به مشتری معرفی میکند که هر کدام محصول را با مشخصات، قیمت و شرایط ویژهای ثبت کرده اند. حال کاربر با توجه به معیارهایی که دارد (قیمت کالا، مدت زمان ارسال، شرایط گارانتی و...) روی یکی از این پیشنهادات کلیک میکند و برای خرید و پرداخت، مستقیم وارد سایت اصلی فروشنده میشود.
پس برای هر کسب و کاری که قصد دارد فروش اینترنتی داشته باشد، حضور در ترب (که هم در بستر وب حضور دارد و هم در قالب اپلیکیشن موبایل) ضروری است. چرا که شاید بیشترین درگاه ورود مشتریان، لینک های سایت ترب باشد.
3- باسلام
باسلام هم یکی دیگر از پلتفرمهای فروش است که از سال ۹۵ شروع به کار کرده. وقتی باسلام وارد میدان شد، چراغ امید توسعه کسب و کار، در ذهن صاحبان کسب و کارهای خانگی (مانند فروشنده عسل، فروشنده لواشک، فروشنده تابلوها و مصنوعات چوبی و...) هم روشن شد؛ تولید کننده ها و فروشندگانی که تا پیش از این، هیچ راهی جز فعالیت در شبکههای اجتماعی (که دردسرهای خودش را هم دارد) و فروش مستقیم به همسایه و آشنا و فامیل نداشتند.
البته این به معنای محدودیت باسلام نیست. برندهای تولیدی و واردکنندههای بزرگ هم میتوانند در باسلام بفروشند. در واقع باسلام محدودیتها را برداشته تا هرکسی که چیزی برای فروش دارد، برای توسعه فروش خود بتواند به طور رایگان از خدمات این پلتفرم استفاده کند.
هر فروشنده پس از ثبت مدارک و اطلاعات لازم، غرفه خود را میسازد و با ثبت اطلاعات هر محصول، آن را برای فروش به نمایش میگذارد. با خرید محصول توسط مشتری، تا زمانی که مشتری کالا را تحویل بگیرد و صحت آن را تأیید کند، هزینه آن در حساب باسلام میماند. اما اگر مشتری تا هفت روز، خرید را تأیید نکند، خود باسلام آن خرید را تأیید میکند و بعد از آن پول خرید، قابل برداشت خواهد بود.
خدمات شهر هوشمند در پلتفرمهای فروش
برای خیلی از کسب و کارها، امکان صرف انرژی و زمان برای فعالیت در پلتفرمهای فروش وجود ندارد. ضمن این که حتی در صورت داشتن وقت و انرژی فراوان، فروش در هر کدام از این پلتفرمها مهارتها و تجربیاتی را میطلبد که برای رسیدن به آنها، اولین فروش و بازدهی مدت ها به تعویق میافتد.
آژانس دیجیتال مارکتینگ شهر هوشمند، در بخش مدیریت پلتفرمهای فروش، خدمات گستردهای ارائه میدهد تا فروشندگان و صاحبان کسب و کارها، در مدت زمانی کوتاه، فروش خود را چندین برابر کنند. در ادامه به تشریح خدمات مجموعه شهر هوشمند در حوزه پلتفرمهای فروش میپردازیم.
تدوین استراتژی فروش در این پلتفرمها
در این حوزه (و حتی در تمام حوزههای دیگر مارکتینگ) نمیتوان یک مسیر کلی برای تمام کسب و کارها در نظر گرفت. هر کسب و کار محصولات، مشتریان، اهداف و امکانات خاص خودش را دارد که همین باعث ایجاد تفاوتهای متعدد با دیگر بیزینسها (حتی با شرکتهای رقیب) میشود.
شهر هوشمند برای هر فروشنده، استراتژی عملیاتی خاصی را طراحی میکند تا از فعالیت در بخش پلتفرمها، بیشترین بازدهی را داشته باشند.
ایجاد فروشگاه در پلتفرمها
بخش مدیریت پلتفرمهای فروش شهر هوشمند، در تمام پلتفرمهایی که در مرحله تدوین استراتژی، برای کسب و کار شما مفید و ضروری تشخیص داده شود، تمام مراحل ساخت اکانت و ثبت فروشگاه با ظاهر و مشخصات قابل اعتماد را انجام میدهد.
ثبت محصولات
ثبت محصولات در هر پلتفرم فروش، راه و چاه خاصی دارد. ممکن است یک پلتفرم جزئیات خاصی از محصول را بخواهد که در پلتفرمهای دیگر معنایی ندارد. حتی در تیترنویسی هم هر کدام، چارچوبها و قوانین منحصر به فرد خودشان را دارند؛ البته قوانینی که به فروش بیشتر محصول شما هم کمک میکند.
شهر هوشمند اطلاعات و عکسهای محصولات شما را دریافت، و آنها را در تمام غرفههای ایجاد شده، ثبت میکند. اگر هم محصولات شما عکس ندارند، عکاسی حرفهای از محصولات نیز یکی از خدمات ویژه شهر هوشمند میباشد.
مدیریت فروش
حال بعد از این که تمام محصولات شما در این پلتفرمها ثبت و قابل خرید و فروش شوند، مراحل دریافت سفارش و مدیریت آنها بر عهده شهر هوشمند خواهد بود. شما فقط مشخصات سفارش را از شهر هوشمند دریافت و محصول را برای مشتری ارسال میکنید.
هر زمان هم که بخواهید (با در نظر گرفتن محدودیتهای هر پلتفرم) بخش مدیریت پلتفرمهای فروش شهر هوشمند، مبالغ حاصل از فروش را که در اکانت فروشگاهی شما جمع شده، تسویه میکند تا مستقیم به حساب شما واریز شود.
مدیریت تبلیغات
هر پلتفرم فروش، طرحهای تبلیغاتی دارد که برخی از آنها همیشگی و برخی مخصوص برحههای زمانی خاصی هستند. هر فروشگاه با توجه به وضعیت فروشی که دارد، بودجه مورد نظر و اهداف فروش خود، بهتر است گاهی از این این تبلیغات استفاده کند تا حجم فروش و امتیاز خود را در میان کالاهای دیگر، افزایش دهد.
شهر هوشمند برای کسب و کار شما، برنامه تبلیغاتی مشخصی تدوین میکند تا عملکرد تبلیغاتی حساب شده و با بازدهی بالایی داشته باشید.